Köket

På Skogsgläntans förskola går vår hälso- och miljöprofil ända in i köket. I vårt kök lagar vår kock och måltidspedagog Marie Hertzman all vår mat från grunden och bakar allt vårt bröd.

Marie lär också barnen om sund och nyttig mat och barnen provar med glädje på att att laga egen mat utifrån nyfikenhet och intresse.

Nyfiken på att testa Maries recept hemma?

Ladda ner Maries kokbok i pdf

Vill du veta mer om måltidspedagogik?

Titta på Maries film om måltidspedagogik, så får du veta mer om hur barnen lär i köket på förskolan.

Fem snabba frågor till Marie Hertzman, kock och måltidspedagog

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Haha, det är världens bästa jobb! Jag har friheten att själv planera menyerna. Maten lagar jag från grunden vilket också gör att jag kan minska matsvinnet på ett enkelt sett. Jag kopplar ihop maten med det pedagogiska arbetet och involverar gärna barnen i köket.  Jag har även ett finger med i våra odlingar ute på gården. Att odla är ett bra sätt att lära barnen ett kretsloppstänk. Från jord till bord.

Vad är din viktigaste uppgift som kock på förskolan?

– Det viktigaste är att få barnen till att våga smaka maten. Det spelar ingen roll hur näringsriktig mat jag lagar om barnen inte äter det. Där har jag mycket hjälp av måltidspedagogiken. Specialkosten är också en viktig del i mitt arbete. De ska vara säkra och ha samma smakupplevelser som de övriga rätterna.

Vad serverar du för mat på förskolan? Och vad är populärast?

– Jag försöker göra en varierad näringsriktig kost. Cirka 2-3 dagar i veckan har jag vegetarisk mat och de övriga dagarna blir det svensk husmanskost blandat med nya influenser. Soppa är något som är bland det bästa barnen här på förskolan vet! Sedan får de önska sin favoriträtt den dagen de fyller år. Det blir verkligen varierat då. Det är allt från soppa, fiskpinnar och blodkorv!

Hur mycket av maten är ekologisk?

– Jag handlar först och främst svenskproducerade livsmedel och då gärna krav/ ekologiskt. Kommunens mål är 40 % ekologiskt/kravmärkt. Vi ligger på ca 75 %.

Hur deltar du i det pedagogiska uppdraget?

– Jag är diplomerad måltidspedagog, så jag integrerar köket i det övriga pedagogiska arbetet på förskolan. Jag följer förskolans tema och tar in livsmedel på ett lekfullt och lärande sätt där i.

Marie Hertzman, kock och måltidspedagog